schaduw

Maike Bakker

Personeelsadviseur
"Timmeren zonder gereedschap"

“Je timmert met je cliënt aan zijn toekomst. Dat doe je met je houding en attitude, je professionaliteit en deskundigheid. Gereedschap komt er verder niet aan te pas. Je bent je eigen instrument.” Aan het woord is personeelsadviseur Maike Bakker.   

Maike kwam jarengeleden als stagiair bij Leviaan binnen en vervulde sindsdien diverse rollen. “Ik ben groepsbegeleider geweest en heb als locatiehoofd het trainingscentrum in Zwaag en de woonlocatie in Andijk opgezet. Op dit moment doe ik diverse projecten voor P&O. Welke functie ik ook vervul, mijn dreefveer blijft altijd de cliënt en zijn recht om de beste zorg te krijgen.”

De noodzaak van bijblijven

“Het leveren van topzorg begint bij de vakman, die weet wat hij doet en waarom. Hij is trots op zijn vak, houdt zijn kennis op peil en deelt het met collega’s. Vooral nu de complexiteit van het vak steeds groter wordt, is bijblijven noodzakelijk. Zodat de cliënt de beste zorg ontvangt en jij het werk leukt blijft vinden.”

Bewust leermomenten pakken

“Leren doe je niet alleen in een cursus of training. Leren doe je dagelijks in de praktijk. Dat begint met je inwerkprogramma, maar ook functioneringsgesprekken zijn leermomenten en het samen doornemen van incidentmeldingen. Ik wil medewerkers daar meer bewust van maken. Het is in ons vak belangrijk om dagelijks te reflecteren, terug te blikken. Doe je dat niet, dan leer je niet.”

Het leerhuis

Een project waar Maike op dit moment mee bezig is, is het leerhuis. “Een digitale leeromgeving waarin we het trainingsaanbod samenbrengen. Vanaf begin volgend jaar kom je vanaf het intranet in je persoonlijke omgeving, waar je je eigen leerpad beheert. Wat heb je gedaan? Waar wil je heen en wat moet je daarvoor doen? Het leerhuis ziet er erg aantrekkelijk en leuk uit. Het nodigt je uit om met je ontwikkeling aan de slag te gaan. Ik ben er erg van gecharmeerd.”

Essentieel voor Leviaan

“Je moet willen leren en je verantwoordelijk voelen voor je eigen ontwikkeling. Wees nieuwsgierig. Ons vak is leuk en leren is leuk. Wees trots op je vakmanschap, leer van je collega’s en weet waar je informatie haalt.”